fredag den 16. august 2013

Doping

Rødbedesaft er sund doping

Ny forskning viser, at rødbedesaft kan forbedre din præstation betydeligt – uanset om du er motionist eller eliteatlet. Gevinsten opnår du allerede få timer efter, at du har drukket den blodrøde drik.

Rødbedesaft er det helt nye buzzword blandt løbere, cykelryttere, triatleter og andre, der skal levere en præstation, som er afhængig af deres udholdenhed og iltoptagelse.

Mere og mere forskning viser nemlig, at rødbedesaft forbedrer præstationen mindst lige så meget som det farlige og forbudte dopingpræparat EPO.

Så meget rødbedesaft skal du drikke

De fleste nye undersøgelser er foretaget med færdiglavet rødbedesaft, som testpersonerne dagligt indtog en halv liter af. Efter seks dage testede forskerne så effekten.

Det betyder dog ikke, at du nødvendigvis behøver hælde rødbedesaft i dig den ene dag efter den anden. Friske rødbeder kan fx sagtens erstatte juicen. Samtidig er der lavet studier, hvor deltagerne blot fik en halv liter rødbedejuice nogle timer før testen, og det var nok til at forbedre resultaterne betydeligt.

Magien i rødbedesaft skyldes stoffet nitrat. Og har du svært ved at indtage store mængder nitrat i 5 dage i træk kan mindre derfor også gøre det. Intet tyder derimod på, at kosttilskud i form af nitrattabletter har nogen effekt.